Ontdek wie je bent, wat je kunt en wat je wilt!

"Oh, nou begrijp ik waarom ik leuk vind, wat ik leuk vind..."

Studie- en beroepskeuze

De bedoeling van studie- en beroepskeuzebegeleiding is om jongeren een onderbouwd advies te geven over hun mogelijkheden en om hun te helpen goede keuzes te maken voor de studie- en werktoekomst die voor hen ligt. Of het nu gaat om een profiel- of sectorkeuze of omdat je twijfelt over de te volgen vervolgopleiding. Bij Loft&Siel kun je vanaf ongeveer 15 jaar terecht en ontdekken we samen waar je kansen en talenten liggen en welke opleiding daar het beste bij past. Natuurlijk zijn ook volwassenen die een switch willen maken welkom.

 

Als je al een studiekeuze hebt gemaakt en verder je richting wilt bepalen of als je net bent afgestudeerd, biedt Loft&Siel begeleiding om vorm en inhoud te geven aan je toekomstige loopbaan. Ook bij dit traject wordt samen gekeken waar kansen zijn, eventuele bedreigingen liggen, welke drijfveren en talenten je hebt en hoe je die kunt inzetten, zodat je nog nauwkeuriger kan definieren welk werkveld en/of beroep het beste bij je past.

 

De nadruk ligt op een keuze maken op basis van jouw drijfveren, waarden, energiegevers, talenten, interesses en wensen. Jij staat centraal. De gesprekken gaan  over wie jij bent en jij vergroot je zelfinzicht. We richten ons ook op je vragen, twijfels en onzekerheden. Daarna gaan we kijken naar de vervolgmogelijkheden.

 

 

Aanpak 

 

We voeren twee of meer gesprekken

Eerste gesprek ( 2 uur)

In het eerste gesprek is het de bedoeling om een beeld te krijgen van jou en van de huidige situatie. De volgende vragen en onderwerpen komen aan de orde:

 • Waar sta je nu en wat is de stap of keuze die je wilt of moet gaan maken?
 • Heb je al ideeën welke kanten je op wilt? En waar liggen eventueel twijfels? 
 • Welke vragen heb je?
 • Welke vakken heb je gehad op school en welke spraken je wel en niet aan?
 • Wat zijn je hobby’s / wat doe je graag in je vrije tijd? 
 • Wie en hoe was je als kind? Waar speelde je graag mee en waarom?
 • Welke talenten heb je?
 • Wat maakt jou gelukkig?
 • Wat doe je graag, waar krijg je energie van?
 • Wie en wat bewonder je en waarom?
 • Welke waarden zijn voor jou belangrijk? 
 • Welke branches hebben jouw affiniteit?

 

Vragen waarvan je in eerste instantie misschien denkt: ‘Help, geen idee…!’ Geen nood, we passen een interactieve manier van werken toe om samen antwoorden op deze vragen te krijgen. We bespreken ook de keuzes die je tot nu toe al gemaakt hebt en hoe deze tot stand zijn gekomen. Ook kunnen keuzes die je wilt gaan maken en waar je niet goed uitkomt, besproken worden.

Thuis 

Thuis maak je vervolgens online verschillende testen, o.a. een talenten- en competentietest en een studie- en beroepskeuze test.  Er is een vragenlijst voor je ouders of mensen die jou erg goed kennen en afhankelijk van wat er nog nodig is kunnen vervolgtesten worden ingezet.  Het kan ook zijn dat we in de gesprekken afspreken dat je ergens stage gaat lopen, of dat je opleidingen bekijkt of netwerkgesprekken voert. Vanzelfsprekend word je, als je dat wilt, daar goed op voorbereid!

 

Vervolggesprekken 

In het vervolggesprek komen de verschillende onderdelen bij elkaar, de uitslagen van testen, de uitgevoerde opdrachten en de opgedane ervaringen. Er worden tijdens dit traject drie keuzes gemaakt die je nader kunt onderzoeken. We maken samen een actieplan waarin we bedenken hoe je dit kunt aanpakken. Als het nodig is maken we afspraken voor extra ondersteuning. Ook een capaciteitenonderzoek behoort tot de mogelijkheden. Verder kun je met behulp van een online databank je op een goede en handige manier verdiepen in wat beroepen en opleidingen inhouden. 

Regelmatig zijn zaken zo helder dat een tweede gesprek tevens het afrondend gesprek is. Echter als het nodig is, kunnen er meerdere vervolggesprekken gepland worden. 

 

Afronden gesprek 

In een afrondend gesprek worden alle lijnen bij elkaar gebracht. Je ontvangt van ons een uitgebreid schriftelijk rapport met testuitslagen, conclusies en een concreet studieadvies. Het advies dat we geven is gebaseerd op een testonderzoek en de intensieve gesprekken waarin we zicht hebben gekregen  op wie jij echt bent, jouw persoonlijkheidskenmerken, talenten, competenties, werkwaarden en interesses  Uiteraard zijn je ouders of anderen die belangrijk zijn voor jou welkom bij dit gesprek. 

 

 

Copyright © 2020 Loft&Siel